Sveiki Motyvacijos fanai
Ne visada turime motyvacijos nuvykti į sporto klubą, kartais jaučiamės pavargusios, kankina galvos skausmas po siautulingo vakarėlio arba reikia anksti keltis į darbą. Išsisukti nuo sporto padeda įvairūs „bet...“, tačiau kas gali padėti išsisukti nuo pačių „bet...“?
Pateikiame 4 svarias priežastis kodėl turėtumėte pradėti treniruotis.
Svarsčių kilnojimas yra puikus užsiėmimas dėl daugelio priežasčių. Jei kada nors pagalvojote tuo užsiimti ir patobulinti savo kūno linijas, tuomet siūlome jums pakelti savo užpakalį ir pradėti treniruotis šiandien.
Žmonės pradeda šį sportą dėl daugelio motyvų. Viena iš jų yra galimybė matyti įspūdingus pasikeitimus savo kūne per trumpą laiko tarpą, ypač praturtinus mityba reikiamomis medžiagomis. Toliau pateikiame 5 priežastis kodėl turėtumėte tai pradėti daryti šiandien:

1) Atrodyti geriau
Dėl to nėra jokios abejonės. Kultūrizmas arba fitnesas pagražins jūsų išvaizdą. Jeigu jūs pavydite grakštiem, ryškiem žmonių kūnams sporto salėje ir norite kažko panašaus sau, tuomet turite pradėti dirbti dėl to. Subalansuota mityba ir maisto papildai padės jum siekti rezultatų, bet pirmiau jūs turite pradėti mastyti reikiama linkme, susikoncentruoti ties tuo ir įdėti pastangų statant savo trokštama kūną.
2) Padėti savo širdžiai
Žmonės pradeda treniruotis ne tik dėl gražesnės išvaizdos. Pagerinus kūno raumenų ir riebalų santykį, jūsų kūnas taps liesesnis ir sveikesnis, o tai reiškia jog jūs daug mažiau apkrausite širdies darbą, dėl to tapsite sveikesnis.
3) Būti sveikam
Kaip ir širdis, taip ir visas likęs kūnas jaučia didelę fitneso naudą. Jei norite kaip galima labiau išlikti sveikam, tuomet nėra geresnio pasirinkimo kaip prižiūrėti savo kūną ir mėgautis sveikos gyvensenos teikiama nauda. Sportuojant ir sveikai maitinantis sustiprinsite savo kūną, subalansuosite vidaus organų veiklą, pagerinsite kraujotaką, lytines funkcijas, sumažinsite cholesterolio kiekį, sustiprinsite kraują bei imuninę sistemą.

4) Sumažinti stresą.
Dažnai pastebime kad stresuojame labiau nei turėtume? Geriausias būdas su tuo kovoti yra fizinis aktyvumas. Svarsčių kilnojimas yra vienas geriausių būdų kaip atsikratyti nemalonaus ir nepageidaujamo streso. Nukreipiant visą savo blogą energiją ir agresyvumą į svarsčius, jūs emociškai išsikrausite, dėl to geriau miegosite, o tai jums idealiai padės kovoti su varginančiu stresu.
Išvada:
Pradėk treniruotis tučtuojau. Jeigu ruošiatės pradėti treniruotis, sveikai maitintis, tuomet turite prisiminti šiuos dalykus. Fitnesas padarys jus liesais, sveikais ir tobulų proporcijų, taip pat padės įveikti stresą, pakels jūsų nuotaiką, bendrą tonusą ir t.t. Taigi pradėkite sportuoti šiandien pat ir stebėkite, kokius pasikeitimus tai padarys jūsų gyvenimui.
1.
Kiaušiniai. Paskutiniais mokslininkų tyrimais, antsvorio turintys
žmonės, metus laiko pusryčiams valgę po du kiaušinius, numetė 65 proc.
daugiau svorio negu tie, kurie valgė tokios pat energetinės vertės
sumuštinius. Kiti tyrimai rodo, kad kiaušinių mėgėjai per dieną
suvartoja 300 kalorijų mažiau, todėl per mėnesį gali numesti iki 1 kg.
Kiaušiniai padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje, aprūpina
organizmą reikiamu baltymų keikiu ir turi daug maistingų medžiagų. Jeigu
kiaušiniai netinka pusryčiams, valgykite juos dieną arba vakare.
Ne visada turime motyvacijos nuvykti į sporto klubą, kartais jaučiamės pavargusios, kankina galvos skausmas po siautulingo vakarėlio arba reikia anksti keltis į darbą. Išsisukti nuo sporto padeda įvairūs „bet...“, tačiau kas gali padėti išsisukti nuo pačių „bet...“?
Psichologų teigimu, šiuo atveju padėti gali išorinis spaudimas arba iš
išorės gaunama motyvacija. Tai stipri jėga, galinti padėti tada, kai
vidinė motyvacija ima ir pasitraukia.
Pasisamdyk asmeninį terenerį
Didžiausias privalumas čia slypi tame, kad bus gaila nesilaikyti
asmeninio trenerio sudarytos programos ir nelankyti jo užsiėmimų, kai
būsi išleidusi nemenką sumą pinigų. Net ir treneriui nesant šalia
baiminsiesi nuklysti nuo programos, nes bus gėda parodyti prastėjančius
rezultatus. juk tau, kaip ir daugeliui žmonių nesvetimas noras
pasirodyti geriausiai?
Dalyvauk sportinės veiklos grupėje
Kai kuriems žmonėms komandoje sekasi veikti geriau, nei būnant vieniems.
Rengiami įvairūs žygiai po parkus, jogos užsiėmimai gamtoje, mėgėjiški
maratonai ar dviračių lenktynės. Visa tai dažniausiai vyksta nemokamai,
panašūs užsiėmimai organizuojami ir Lietuvoje. Vingio parke
sekmadieniais rengiamos nemokamos zumbos treniruotės, įvairiose vietose
šeštadieniais ir sekmadieniais Tai Chi mankštos (daugiau informacijos
apie tai renginių internetiniuose puslapiuose). Sporto klubuose galima
lankyti aerobikos treniruotes, mankštą vandenyje ir daugybę kitų
užsiėmimų.
Atostogos − ne priežastis atsisakyti sporto
Išvykai į išsvajotas atostogas prie jūros? Svajoji valgyti, kaitintis
saulutėje, o vakarais klube šokti ir siurbčioti kaloringus kokteilius?
Gal ir smagi idėja, bet pripažink, kad viduje truputį graužiesi dėl
galimų papildomų kilogramų. Kad išvytum tą kirminėlį, bent kelias dienas
nepatingėk anksčiau atsikelti ir pabėgiok jūros pakrante, nueik į
vietos sporto klubą, važinėkis dviračiu.
Sportuok su drauge
Jei neįsivaizduoji savęs sportuojančios gausioje žmonių komandoje,
rinkis sportą vieno žmogaus draugijoje. Turi draugę, kuri irgi stengiasi
numesti svorio arba patobulinti kūno formas? Pasiūlyk jai sportuoti
drauge. Galite ne tik sportuoti, bet ir drauge gaminti sveikus
patiekalus, sudrausminti apėmus tinguliui. Taip pat − netgi apdovanoti
viena kitą kiekvieno pasiekto tikslo proga.
Varžykis
Kad galėtum varžytis, nebūtina dalyvauti televizijos projekte. Gali
varžytis su drauge, draugu, vyru, broliu, seserimi. Nebūtina varžytis
metant papildomus kilogramus. Gali išbandyti ar tau pavyksta atsikratyti
įpročio užkrimsti ką nors saldaus vakarais geriaus nei sutuoktiniui, ar
gali nubėgti daugiau kilometrų nei draugė ir varžytis daugelyje kitų
sričių. Galite surengti sveiko maisto degustacijos vakarėlį ir išrinkti
geriausiai pasirodžiusį asmenį. Varžytuvės skatina ne sumenkinti kitą
asmenį, o abiems pusėms siekti geriausio. Net jei ir nenugalėsi savo
varžytuvių kolegos, vis tiek būsi pasiekusi tam tikrų rezultatų.
Pateikiame 4 svarias priežastis kodėl turėtumėte pradėti treniruotis.
Svarsčių kilnojimas yra puikus užsiėmimas dėl daugelio priežasčių. Jei kada nors pagalvojote tuo užsiimti ir patobulinti savo kūno linijas, tuomet siūlome jums pakelti savo užpakalį ir pradėti treniruotis šiandien.
Žmonės pradeda šį sportą dėl daugelio motyvų. Viena iš jų yra galimybė matyti įspūdingus pasikeitimus savo kūne per trumpą laiko tarpą, ypač praturtinus mityba reikiamomis medžiagomis. Toliau pateikiame 5 priežastis kodėl turėtumėte tai pradėti daryti šiandien:

1) Atrodyti geriau
Dėl to nėra jokios abejonės. Kultūrizmas arba fitnesas pagražins jūsų išvaizdą. Jeigu jūs pavydite grakštiem, ryškiem žmonių kūnams sporto salėje ir norite kažko panašaus sau, tuomet turite pradėti dirbti dėl to. Subalansuota mityba ir maisto papildai padės jum siekti rezultatų, bet pirmiau jūs turite pradėti mastyti reikiama linkme, susikoncentruoti ties tuo ir įdėti pastangų statant savo trokštama kūną.
2) Padėti savo širdžiai
Žmonės pradeda treniruotis ne tik dėl gražesnės išvaizdos. Pagerinus kūno raumenų ir riebalų santykį, jūsų kūnas taps liesesnis ir sveikesnis, o tai reiškia jog jūs daug mažiau apkrausite širdies darbą, dėl to tapsite sveikesnis.
3) Būti sveikam
Kaip ir širdis, taip ir visas likęs kūnas jaučia didelę fitneso naudą. Jei norite kaip galima labiau išlikti sveikam, tuomet nėra geresnio pasirinkimo kaip prižiūrėti savo kūną ir mėgautis sveikos gyvensenos teikiama nauda. Sportuojant ir sveikai maitinantis sustiprinsite savo kūną, subalansuosite vidaus organų veiklą, pagerinsite kraujotaką, lytines funkcijas, sumažinsite cholesterolio kiekį, sustiprinsite kraują bei imuninę sistemą.

4) Sumažinti stresą.
Dažnai pastebime kad stresuojame labiau nei turėtume? Geriausias būdas su tuo kovoti yra fizinis aktyvumas. Svarsčių kilnojimas yra vienas geriausių būdų kaip atsikratyti nemalonaus ir nepageidaujamo streso. Nukreipiant visą savo blogą energiją ir agresyvumą į svarsčius, jūs emociškai išsikrausite, dėl to geriau miegosite, o tai jums idealiai padės kovoti su varginančiu stresu.
Išvada:
Pradėk treniruotis tučtuojau. Jeigu ruošiatės pradėti treniruotis, sveikai maitintis, tuomet turite prisiminti šiuos dalykus. Fitnesas padarys jus liesais, sveikais ir tobulų proporcijų, taip pat padės įveikti stresą, pakels jūsų nuotaiką, bendrą tonusą ir t.t. Taigi pradėkite sportuoti šiandien pat ir stebėkite, kokius pasikeitimus tai padarys jūsų gyvenimui.
Norint numesti kelis papildomus kilogramus visai nebūtina laikytis griežtos dietos ir gert tik vandenį.
Yra produktai, padedantis lengvai ir be didelių stresų organizmui, mesti svorį.

2.
Rauginti kopūstai savo sudėtyje turi naudingų, virškinimą skatinančių,
bakterijų, kurios ne tik padeda mesti svorį, bet ir stiprina imunitetą.
Viena raugintų kopūstų porcija turi vitaminų, kalio ir ... tik 27
kalorijas. Juos galima valgyti ne tik su mėsa, žuvimi ar bulvėmis, bet
ir užsidėti ant sumuštinių.
3.
Keptos bulvės, atėjus „Dietų madai“, prarado savo, kaip pagrindinio
patiekalo, pozicijas. Ir be reikalo, nes bulvės taip pat padeda kovoti
su antsvoriu. Bulvėse yra daug maistingų medžiagų, ląstelienos ir
baltymų. Be to, bulvės plačiai išplitusios ir patiekalų iš jų galima
pagaminti daugybę. Naudingiausios yra keptos bulvės. Vidutinio dydžio
kepta bulvė su lupena turi 1 500 miligramų kalio, 6 gramus baltymų ir
mažiau negu 300 kalorijų. Keptos bulvės su gabaliuku bekono, šviežiomis
daržovėmis ir neriebiu sūriu – puikiausi pusryčiai.
4.Jogurtas,
skanus, minkštas, sotus ir naudingas sveikatai. Neriebiu jogurtu
pakeitus pusryčius arba desertą, nereiks naktį sliūkinti į šaldytuvą.
Geras jogurtas gali būti toks skanus, kad nebereiks jokių desertų.
Geriausiai tinka 2 proc. jogurtai, kurie ne tik malšina alkį, bet savo
sudėtyje turi kalcio, baltymų ir gerųjų bakterijų.
5.
Kvinojos sėklos sudarytos iš vienų baltymų, tačiau savo sudėtyje turi
ir geležies bei visas aštuonias būtiniausias amino rūgštis ir visai
neturi liuteno. Jos auga Pietų Amerikoje ir dažnai yra vadinamos
ateities kruopomis. Ji ne tik naudinga, bet ir lengvai paruošiama –
tinka visi ryžių ruošimui taikomi būdai. Kvinojoje daug ląstelienos,
todėl ji soti, apsaugo nuo persivalgymo ir padeda mesti svorį.
6.
Teigiama, kad artišokas buvo sukurtas tiems, kas nori mesti svorį. Tai –
puikiausias ląstelienos šaltinis. Vienas virtas artišokas turi 150
kalorijų, 10 gramų baltymų, kalcio ir folijo rūgšties. Pusryčiams
išsivirus artišokus, juos galima paskaninti padažu – būtiniausių riebalų
šaltiniu.
7.
Miežiai pasižymi ląstelienos gausa, gerina virškinimą, todėl maistas
geriau įsisavinimas ir ilgiau nejaučiamas alkis. Ląsteliena – pirmoji
pagalbininkė metant svorį, o apie naudingas miežių savybes žinoma iš
senų laikų. Yra išlikusių rašytinių šaltinių, kurie atskleidžia, kad
senovės daktarai išrašydavo miežių kenčiantiems nuo antsvorio.
8.
Pupelės – bene naudingiausias produktas pasaulyje. Visų pirma jose
gausu antioksidantų. Antra – pupelės padeda reguliuoti cukraus kiekį
kraujyje ir slopina apetitą. Jos puikiai subalansuota ląsteliena,
baltymai ir maistingosios medžiagos, aprūpinančios mus energija. Gal
pupelės ir nėra delikatesas, tačiau jos labai naudingos ir maistingos.
9.
Gali skambėti keistai, tačiau pomidorų pasta priskiriama prie svorį
mažinančių produktų. Pusėje stiklinės dietinės pomidorų pastos yra 5
gramai ląstelienos. Ruošdami spagečius (ar kitus patiekalus) pakeiskite
ketčupą pomidorų pasta. Joje labai mažai (arba išvis nėra) riebalų, bet
ji skani ir maistinga.
10.
Kas išdrys savo kasdienį racioną papildyti sėmenimis, tas greit numes
trukdančius kilogramus. Net maltuose sėmenyse išlieka daug ląstelienos.
Užtenka į košę ar liesą jogurtą įsidėti porą šaukštelių maltų sėmenų ir
jūs ilgai nejausite alkio.
11.
Daugelis dietologų įsitikinę, kad vienas iš kelių į norimą svorį –
dažnas ir tinkamas maitinimasis visą dieną, leidžiantis išvengti
persivalgymo vakare. Migdolai su šviežiais vaisiais tam puikiai tinka,
nes migdolų riešutuose taip pat gausu ląstelienos.
Galų gale gausime du kraštutinumus. Pirmas – sveika mityba
yra man nepasiekiama, nes reikia atsižvelgti į tiek daug skirtingų ir
dažnai prieštaringų veiksnių, todėl net neverta pradėti. Antras – valgau
tai kas skanu, ir tai yra man sveika.
Kaip ir visais kraštutinumų atvejais, juose yra šiek tiek tiesos, bet tikrai ne tiek, kad jų būtų verta laikytis. Iš tiesų sveika mityba apima daug veiksnių, kuriuose gana sunku susigaudyti. Maistas turėtų būti šviežias, neužterštas chemikalais (ekologiškas), maistingas (turtingas baltymais, mikroelementais, vitaminais ir t.t.), kuo natūralesnis (išlaikyti gamtos sukurtą maistingųjų medžiagų santykį, jų gamtinę prigimtį), racionas turi atitikti individualaus organizmo poreikius bei galimybes jį suvirškinti ir būti visom prasmėm priimtinas (skanus).
Nes tik šviežias maistas išlaiko maistingąsias medžiagas, tik natūralus – gerai įsisavinamas ir nepalieka kenksmingų medžiagų (toksinų ar papildomų kilogramų pavidalu), tik ekologiškas maistas leidžia išvengti GMO bei pesticidų ir padidinti tikimybę, kad tos mūsų trokštamos maistingosios medžiagos jame yra. Tik individualiai pasirenkant maistą pagal savo organizmo ypatybes ir skonį galima tikėtis, kad organizmas jį sėkmingai suvirškins. Todėl nelabai praktiška atrodo skaičiuoti kalorijas ir atskirus mikroelementus, nors turėti šiokį tokį supratimą apie savo vartojamų produktų sudėtį bei savybes tikrai pravartu. Pavyzdžiui, verta žinoti, kad kakava yra labai kaloringa, o ankštinai itin „liesi“. Kad džiovintuose vaisiuose visai nemažai geležies, o tarkim vištiena (nors ir mėsa) jos neturi. Kad jogurtas nėra lengvai virškinamas produktas, ypač sumaišytas su uogomis ar vaisiais. Kad vaisių bei daržovių sultys (net ir tikros) nėra gėrimas, o maistas. Kad sausainiai taip pat gali turėti vitaminų (jei pagaminti pvz., iš pilno grūdo miltų).
Nelabai sveika baidytis visų maisto priedų E, nes tarp jų pasitaiko
visai nekaltų ingredientų, tokių kaip dažikliai burokėlių sultys ar
ciberžolė ar tešlą kildinanti geriamoji soda.
Nelabai praktiška yra
save apriboti vien savo ar savo artimųjų išaugintais bei ekologiškais
maisto produktais, bet išnaudoti galimybę tokius vartoti kuo dažniau
tikrai pravartu. Ypač kai kalbame apie mūsų kasdienį racioną sudarančius
produktus.
Nelabai praktiška ir ne visiems priimtina vartoti vien neapdorotus, nepagamintus produktus (pvz., pirkti miltus, ne duoną; grūdus, ne dribsnius, vaisius, ne sultis ir t.t.), tačiau skaityti sudėtį, iš ko kas pagaminta, tikrai verta.
Nelabai praktiška negatyviai vertinti kiekvieną naują maisto ruošimo technologiją – dalis jų pagerina maisto kokybę (pvz., leidžia ilgiau išlaikyti produktus šviežius nenaudojant cheminių konservantų ir aukštos temperatūros). Tačiau tikrai verta ir įmanoma vengti visų rafinuotų produktų: rafinuotų aliejų, rafinuotų miltų, rafinuoto cukraus ir druskos. Nes jie nėra nei turtingi maistingomis medžiagomis, nei švieži, nei natūralūs, nei lengvai pasisavinami, o dažnai ir kenksmingi. Tik pigesni už natūralius analogus.
Nelabai sveika baidytis visų maisto priedų E, nes tarp jų pasitaiko visai nekaltų ingredientų, tokių kaip dažikliai burokėlių sultys ar ciberžolė ar tešlą kildinanti geriamoji soda. Bet jei perkate neekologiškus produktus, įsiminti kenksmingiausius E tikrai pravartu (sertifikuoti ekologiški produktai yra be kenksmingų E pagal jų auginimo ir gaminimo standartą).
Galų gale – tikrai neprotinga valgyt tik tai, kas skanu, nors atsižvelgti į skonį būtina. Nes tik skanus maistas gerai suvirškinamas ir atneša tą naudą, kurios mes iš jo norėjome. Skonis ir kvapas taip pat padeda mums atskirti šviežius produktus nuo sugedusių, įvertinti kokybę, atsirinkti, kas mus tinka, kas ne.
Tai gal teisingas antrasis kraštutinumas – valgai tik tai, kas skanu, ir vargo nematai? Deja, ne. Visų pirma dėl to, kad masiškai gaminamame maiste paprastai yra pridėta vaizdo, kvapo ir skonio stipriklių. Jie apgauna mūsų jusles ir signalizuoja apie šviežią ir maistingą produktą, kurio ten visai nėra. Tam pakanka ir kelių E – natrio glutamato, dar kokio dažiklio ir aromatizatoriaus.
Darant tai sąmoningai, tas maistas, kuris anksčiau atrodė gal ir
nepatrauklus, tampa skanus. Ir bene rimčiausias priekaištas sveikam
maistui – kad jis esą yra neskanus – prapuola.
Antra, norėdami remtis vien savo juslėmis, turėtume labai gerai jas pažinti. Tačiau tai retas gebėjimas.
Paprastai mes renkamės ne tai, ką signalizuoja mūsų kūnas, bet tai, ko nori mūsų protas (akys). O jie nori gražaus, blizgančio, gerai išreklamuoto, saldaus ir riebaus...
Taigi norėdami valgyti kas mums skanu, turėtume rinktis šviežią, natūralų, ekologišką maistą ir taip susigrąžinti savo gebėjimą pažinti jo savybes iš vaizdo, kvapo ir skonio. Taip pat vertėtų nuolat prisiminti savojo proto triukus ir stengtis jį atriboti nuo išankstinių nuostatų skanu-neskanu, mėgstu-nemėgstu. Maži vaikai juk taip ir elgiasi – jei maisto vaizdas neatrodo priimtinas, jo net neragauja.
Būtent vaikai yra labiausiai neabejingi spalvotiems popieriukams ir dailiems indukams. Tačiau subrendę žmonės turi daugiau galimybių valdyti savo spontaniškus norus ir atsižvelgti į vieną kitą racionalią rekomendaciją. Darant tai sąmoningai, tas maistas, kuris anksčiau atrodė gal ir nepatrauklus, tampa skanus. Ir bene rimčiausias priekaištas sveikam maistui – kad jis esą yra neskanus – prapuola.
Rūkyti cigaretes yra žalingas įprotis, kuris turi įtakos milijonams
žmonių visame pasaulyje. Šis kenksmingas ir gana žalingas sveikatai
įprotis turi įtakos visiems rūkantiems ir tai pavojinga sportininkams.
Rūkymas gali būti priimtas visuomenės galbūt, kaip ir nieko blogo
nelemiantis dalykas, tačiau tai turi įtakos visų sveikatai, o labiausiai
sportininkų.
Jei jūs esate aktyviai sportuojantis žmogus arba sportininkas ir manote, kad rūkymas jums padeda nuimti įtampa ar atsipalaiduoti prieš žaidimą, ar po jo, tada jūs labai klystate. Taip kai kurie ieško cigaretėje paguodos ir atsipalaidavimo. Tačiau nebūkite kvaili rūkymas neatneša jokios naudos ir kad gali išspręsti problemas. Rūkant žmogui sumažėja imunitetas ir didėja kvėpavimo takų neatsparumas. Nuodingos medžiagos, kurias žmogus gauna surūkęs cigaretę išsivalo iš organizmo tik po 24 valandų. O jei jūs per parą surūkote puse pakelio. Su dūmai gauti toksinai ir cheminės medžiagos neturi pakankamai laiko pasišalinti ir pradeda kauptis organizme. Tai sukelia daug ir įvairių problemų sveikatai ir pirmaujančios yra vėžys ir jo formos. Sportininkams labai svarbu jų sportinis pasiruošimas ir atsparumas įvairiems peršalimams ar ligoms. Dūmai sportininkams kenkia labiau, nes pablogina jų organizmo veikimą, jiems reikia daug energijos ir teisingo kvėpavimo. Atminkite rūkymas vienas iš neigiamų faktorių plaučiams. Jei plaučiai pastoviai yra veikiami cigarečių dūmų pablogėja jų darbingumas ir kvėpuoti žmogui darosi sunkiau. Taip plaučiai sunkiau priima deguonį. O sportininkams tai labai svarbu. Jiems reikia, kad plaučiai dirbtų gerai ir priimtu sveiką deguonį. Netgi sportininkai kurie rūko jų traumos gyja sunkiau nei nerūkančių. Šiuo metu rūkymas laikomas žalingu įpročiu, taip pat yra laikomas pavojingu užsiėmimu, kuris kenkia sveikatai ne tik rūkantiems, bei šalia esantiems žmonėms. Taigi, nesvarbu kas jūs esate vyras ar moteris, pianistas ar sportininkas, jei jūs rūkote tai kenkiate ne tik patys sau, bet ir aplinkui jus esantiems žmonėms.
Rūkymas nekompensuoja jokios naudos ir daro tik neigiamą poveikį. Dauguma žmonių tik žino, kad rūkymas yra pavojingas, tačiau kartais jie net nenutuokia, kiek žalos jis gali padaryti žmogaus sveikatai.
Kava: gerti ar negerti??
Kava - tai vienas populiariausių gėrimų. Pasaulyje
kasdien suvartojama daugiau nei 5 milijardai puodelių. Daugelis žmonių
neįsivaizduoja ryto be kavos puodelio. Tačiau ar kavą vartoti sveika?
Daugybė mokslinių tyrimų atskleidė tiek neigiamus, tiek teigiamus kavos
vartojimo aspektus.

Daugelis negalime gyventi be saldumynų, o ypač moterys smaližės. O daugelis smaližių niekaip negali atsisakyti šokolado. Pasitaiko ir tokių žmonių, kurie nemėgsta saldumynų, tame tarpe ir šokolado, yra netgi tokių, kurie alergiški šokoladui. Žinomas tai retas reiškinys, tačiau pasitaikantis. Šokoladas gali būti kelių rūšių: baltasis šokoladas ir juodasis, su įvairiais priedais (lazdynų riešutai, razinos, žemės riešutai bei įvairūs įdarai). Naudingiausias, kaip teigiama, juodasis šokoladas, šio šokolado nauda organizmui priskiriama didžiausia. Šokolado nauda organizmui žinoma jau nuo seno, šis saldus užkandis dar vadinamas organizmo pagalbininku. Šio saldumyno naudingumas žinomas visokeriopas.
Šokolado nauda organizmui:
Apačioje surašyti pagrindiniai faktai, kurie atskleidžia alkoholio vartojimo poveikį jūsų kūnui, tai yra būtina informacija visiems sportininkams, kurių požiūris į sportą yra protingas.
• Jei jūs vartosite alkoholį 24 valandos prieš treniruotę, tikėtina, kad patirsite raumeninius spazmus, kurie be abejonės turės įtakos bet kokios rūšies pratimų atlikimui.
• Alkoholis paveikia kūno gebėjimą sukurti energiją todėl, tai lėtina reakcijos laiką, skatina kūno šilumos praradimą ir naikina ištvermę.
• Po treniruotės kūnas turi būti iš naujo papildytas skysčiais, kadangi jie yra prarandami sportuojant. Nėra naudinga po sporto vartoti alkoholį, kadangi tai tęs jūsų kūno dehidrataciją. kūną toliau
• Jei jūs susižalosite mankštindamiesi ir būsite vartojęs alkoholį iš vakaro ar geriate bet kokį alkoholį po to (tuo metu, kai esate sužalotas), tikėtina, kad padidinsite savo atsigavimo laiką.
Kaip alkoholis paveikia sportinį pajėgumą:
• Greitis: alkoholis veikia jūsų kūną praėjus net kelioms dienoms po svaigiųjų gėrimų vartojimo. Alkoholis paveikia centrinę nervų sistemą ir lėtina smegenų informacijos apdorojimo gebėjimą. Tai savo ruožtu lėtina jūsų reakcijos laiką, rankų, akių koordinaciją, tikslumą ir balansą. Net vartodami mažą kiekį alkoholio neigiamai įtakosite savo sportinę dienotvarkę.
• Energija ir ištvermė: kepenys reguliuoja cukraus kiekį jūsų kraujyje, išleidžiant gliukozę į kraujo sistemą, kad būtų palaikomas energijos poreikis jūsų kūnui. Alkoholis stipriai apsunkina kepenų darbą, kuris sportuojant labai reikalingas sureguliuoti cukrinius lygmenis, kad išlaikytų sportininko energiją ir ištvermę. Vartojant alkoholį, kepenys dirba, kad absorbuotų alkoholį, taip netenkame energijos, kuri yra taip svarbi sportuojant.
• Spazmai:sportuojant, jūsų raumenys degina gliukozę, šioje cheminėje reakcijoje yra pagaminamas atliekamas produktas - pieno rūgštis. Per daug pieno rūgšties priveda prie raumens nuovargio ir spazmų. Alkoholis, kuris lieka jūsų sistemoje, prisideda prie didesnės pieno rūgšties gamybos, tokiu būdu didinamas pavojus patirti spazmus, kurie gali įtakoti traumų atsiradimą.
• Dehidratacija: Intensyvios treniruotės metu, prakaituojant, kūnas netenka skysčių. Vartojant alkoholį, kūnas taip pat netenka daug skysčių. Jei sportuosite, po to kai vartojote alkoholį, neteksite žymiai daugiau skysčių, negu nevartojus alkoholio. Atsiranda rizika patirti dehidrataciją, kuri gali būti labai pavojinga, ir padaryti didelę žalą tiek jūsų kūnui, tiek sportiniams pasiekimams.
• Pajėgumas: kai susijungiate pieno rūgšties padarinius, dehidracija ir kūno energijos gamybos efektyvumo praradimą, galite pamiršti apie gerus pasiekimus sporte, atsiranda rizika patirti traumą.
Nors vienas bokalas alaus neatrodo didelis nusikaltimas, vienaip ar kitaip jis daro įtaką kūnui.
Neatsakingai ir dažnai vartojant alkoholį, sportas nėra įmanomas. Šių dvejų užsiėmimų jungtis neprives prie nieko gero. Nebent jūs užsiminėjate „Girtuoklio Kung - Fu”. Visais kitais atvejais alkoholio reikėtų atsisakyti. Kartais girdimi žmonių pasiteisinimai („Aluje yra tiek pat kalorijų kaip ir piene”) nieko neįrodo ir yra tik pasiteisinimai. Suvartoti keletą bokalų alaus į mėnesį nėra nusikaltimas, bet 10 per vakarą tikrai ištvermės, jėgos bei energijos nepridės.
Ar sveikas maistas gali būti skanus?
Vargu, ar rasime labiau kontraversišką klausimą. Vieni sakys, kad maistas sveikas bus tik subalansuotas pagal dietologų suskaičiuotas kalorijų bei maistingųjų medžiagų normas; kiti, kad tik termiškai neapdorotas; dar kiti – kad tik augalinės kilmės; kad tik netoliese pagamintas; tik tas, kurį valgė tėvai; tik tas, kuris man skanus.

Kaip ir visais kraštutinumų atvejais, juose yra šiek tiek tiesos, bet tikrai ne tiek, kad jų būtų verta laikytis. Iš tiesų sveika mityba apima daug veiksnių, kuriuose gana sunku susigaudyti. Maistas turėtų būti šviežias, neužterštas chemikalais (ekologiškas), maistingas (turtingas baltymais, mikroelementais, vitaminais ir t.t.), kuo natūralesnis (išlaikyti gamtos sukurtą maistingųjų medžiagų santykį, jų gamtinę prigimtį), racionas turi atitikti individualaus organizmo poreikius bei galimybes jį suvirškinti ir būti visom prasmėm priimtinas (skanus).
Nes tik šviežias maistas išlaiko maistingąsias medžiagas, tik natūralus – gerai įsisavinamas ir nepalieka kenksmingų medžiagų (toksinų ar papildomų kilogramų pavidalu), tik ekologiškas maistas leidžia išvengti GMO bei pesticidų ir padidinti tikimybę, kad tos mūsų trokštamos maistingosios medžiagos jame yra. Tik individualiai pasirenkant maistą pagal savo organizmo ypatybes ir skonį galima tikėtis, kad organizmas jį sėkmingai suvirškins. Todėl nelabai praktiška atrodo skaičiuoti kalorijas ir atskirus mikroelementus, nors turėti šiokį tokį supratimą apie savo vartojamų produktų sudėtį bei savybes tikrai pravartu. Pavyzdžiui, verta žinoti, kad kakava yra labai kaloringa, o ankštinai itin „liesi“. Kad džiovintuose vaisiuose visai nemažai geležies, o tarkim vištiena (nors ir mėsa) jos neturi. Kad jogurtas nėra lengvai virškinamas produktas, ypač sumaišytas su uogomis ar vaisiais. Kad vaisių bei daržovių sultys (net ir tikros) nėra gėrimas, o maistas. Kad sausainiai taip pat gali turėti vitaminų (jei pagaminti pvz., iš pilno grūdo miltų).

Nelabai praktiška ir ne visiems priimtina vartoti vien neapdorotus, nepagamintus produktus (pvz., pirkti miltus, ne duoną; grūdus, ne dribsnius, vaisius, ne sultis ir t.t.), tačiau skaityti sudėtį, iš ko kas pagaminta, tikrai verta.
Nelabai praktiška negatyviai vertinti kiekvieną naują maisto ruošimo technologiją – dalis jų pagerina maisto kokybę (pvz., leidžia ilgiau išlaikyti produktus šviežius nenaudojant cheminių konservantų ir aukštos temperatūros). Tačiau tikrai verta ir įmanoma vengti visų rafinuotų produktų: rafinuotų aliejų, rafinuotų miltų, rafinuoto cukraus ir druskos. Nes jie nėra nei turtingi maistingomis medžiagomis, nei švieži, nei natūralūs, nei lengvai pasisavinami, o dažnai ir kenksmingi. Tik pigesni už natūralius analogus.
Nelabai sveika baidytis visų maisto priedų E, nes tarp jų pasitaiko visai nekaltų ingredientų, tokių kaip dažikliai burokėlių sultys ar ciberžolė ar tešlą kildinanti geriamoji soda. Bet jei perkate neekologiškus produktus, įsiminti kenksmingiausius E tikrai pravartu (sertifikuoti ekologiški produktai yra be kenksmingų E pagal jų auginimo ir gaminimo standartą).
Galų gale – tikrai neprotinga valgyt tik tai, kas skanu, nors atsižvelgti į skonį būtina. Nes tik skanus maistas gerai suvirškinamas ir atneša tą naudą, kurios mes iš jo norėjome. Skonis ir kvapas taip pat padeda mums atskirti šviežius produktus nuo sugedusių, įvertinti kokybę, atsirinkti, kas mus tinka, kas ne.
Tai gal teisingas antrasis kraštutinumas – valgai tik tai, kas skanu, ir vargo nematai? Deja, ne. Visų pirma dėl to, kad masiškai gaminamame maiste paprastai yra pridėta vaizdo, kvapo ir skonio stipriklių. Jie apgauna mūsų jusles ir signalizuoja apie šviežią ir maistingą produktą, kurio ten visai nėra. Tam pakanka ir kelių E – natrio glutamato, dar kokio dažiklio ir aromatizatoriaus.

Paprastai mes renkamės ne tai, ką signalizuoja mūsų kūnas, bet tai, ko nori mūsų protas (akys). O jie nori gražaus, blizgančio, gerai išreklamuoto, saldaus ir riebaus...
Taigi norėdami valgyti kas mums skanu, turėtume rinktis šviežią, natūralų, ekologišką maistą ir taip susigrąžinti savo gebėjimą pažinti jo savybes iš vaizdo, kvapo ir skonio. Taip pat vertėtų nuolat prisiminti savojo proto triukus ir stengtis jį atriboti nuo išankstinių nuostatų skanu-neskanu, mėgstu-nemėgstu. Maži vaikai juk taip ir elgiasi – jei maisto vaizdas neatrodo priimtinas, jo net neragauja.
Būtent vaikai yra labiausiai neabejingi spalvotiems popieriukams ir dailiems indukams. Tačiau subrendę žmonės turi daugiau galimybių valdyti savo spontaniškus norus ir atsižvelgti į vieną kitą racionalią rekomendaciją. Darant tai sąmoningai, tas maistas, kuris anksčiau atrodė gal ir nepatrauklus, tampa skanus. Ir bene rimčiausias priekaištas sveikam maistui – kad jis esą yra neskanus – prapuola.
Rūkymas kenkia ir sportininkams

Jei jūs esate aktyviai sportuojantis žmogus arba sportininkas ir manote, kad rūkymas jums padeda nuimti įtampa ar atsipalaiduoti prieš žaidimą, ar po jo, tada jūs labai klystate. Taip kai kurie ieško cigaretėje paguodos ir atsipalaidavimo. Tačiau nebūkite kvaili rūkymas neatneša jokios naudos ir kad gali išspręsti problemas. Rūkant žmogui sumažėja imunitetas ir didėja kvėpavimo takų neatsparumas. Nuodingos medžiagos, kurias žmogus gauna surūkęs cigaretę išsivalo iš organizmo tik po 24 valandų. O jei jūs per parą surūkote puse pakelio. Su dūmai gauti toksinai ir cheminės medžiagos neturi pakankamai laiko pasišalinti ir pradeda kauptis organizme. Tai sukelia daug ir įvairių problemų sveikatai ir pirmaujančios yra vėžys ir jo formos. Sportininkams labai svarbu jų sportinis pasiruošimas ir atsparumas įvairiems peršalimams ar ligoms. Dūmai sportininkams kenkia labiau, nes pablogina jų organizmo veikimą, jiems reikia daug energijos ir teisingo kvėpavimo. Atminkite rūkymas vienas iš neigiamų faktorių plaučiams. Jei plaučiai pastoviai yra veikiami cigarečių dūmų pablogėja jų darbingumas ir kvėpuoti žmogui darosi sunkiau. Taip plaučiai sunkiau priima deguonį. O sportininkams tai labai svarbu. Jiems reikia, kad plaučiai dirbtų gerai ir priimtu sveiką deguonį. Netgi sportininkai kurie rūko jų traumos gyja sunkiau nei nerūkančių. Šiuo metu rūkymas laikomas žalingu įpročiu, taip pat yra laikomas pavojingu užsiėmimu, kuris kenkia sveikatai ne tik rūkantiems, bei šalia esantiems žmonėms. Taigi, nesvarbu kas jūs esate vyras ar moteris, pianistas ar sportininkas, jei jūs rūkote tai kenkiate ne tik patys sau, bet ir aplinkui jus esantiems žmonėms.
Rūkymas nekompensuoja jokios naudos ir daro tik neigiamą poveikį. Dauguma žmonių tik žino, kad rūkymas yra pavojingas, tačiau kartais jie net nenutuokia, kiek žalos jis gali padaryti žmogaus sveikatai.
Kava: gerti ar negerti??
Kavos trūkumai:
- Kofeinas sukelia priklausomybę.
- Kava didina kraujospūdį.
- Kavoje esantys cheminiai komponentai suerzina skrandį, didina jo sulčių rūgštingumą ir gali sukelti virškinimo sutrikimus.
- Kava (net ir be kofeino) turi didelius kraujo krešėjimą įtakojančio vitamino K kiekius – tai žalinga žmonėms su padidėjusia širdies ligų rizika.
- Kava mažina miego kokybę.
- Kava gali sukelti cukraus kiekio kraujyje kontrolės problemas.
- Kavos poveikyje suaktyvėja peristaltika, sumažėja maistinių medžiagų perdavimo greičiai ir sumažėja medžiagų įsisavinimas.
- Kava trukdo pagrindinių mineralų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminų įsisavinimui.
- Kada skatina dantų ėduonies vystymąsi.
- Kava skatina šlapimo išsiskyrimą ir sukelia įvairių mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis, cinkas, geležis, kalis ir B grupės vitaminų pašalinimą.
- Kofeinas gali pabloginti osteoporozės būklę dėl kalcio pašalinimo iš kaulų.
- Kofeinas gali padidinti akispūdį glaukoma sergantiems žmonėms.
- Kava gali sukelti naujagimių apsigimimus.
- Kava yra viena labiausiai pesticidais purškiamų kultūrų.
- Kava apsunkina kasdien ją geriančių žmonių stresinę būklę.
Kavos privalumai:
- Egzistuoja moksliniai tyrimai, paneigiantys dižiąją dalį viršuje išvardintų kavos trūkumų.
- Dauguma kavos neigiamą poveikį įrodančių tyrimų neeliminavo fakto, kad tirti asmenys ne tik gėre kavą, bet ir rūkė.
- Kava didina intelektualinį aktyvumą esant nuovargiui ar nuoboduliui.
- Kava didina sportuojančių riebalų apykaitą išlaikant tą patį glikogeno ir gliukozės kiekį , išlaiko smegenų aktyvumą bei slopiną alkį.
- Kava slopina cholesterolio kristalizaciją ir mažina tulžies akmenų susiformavimo riziką.
- Kava pasižymi kepenų cirozės riziką mažinančiu poveikiu.
- Kavai būdingas gaubtinės žarnos riziką mažinančios savybės.
- Kavai būdinga antioksidacinis poveikis, o tai sumažina Parkinsono ligos pasireiškimo tikimybę.
- Kavoje esantis teofilinas gali apsaugoti nuo astmos.
- Kava turi keturis kartus daugiau antioksidantų nei žalioji arbata, pasižymi puikiomis antidepresinėmis savybėmis, skaitina protinę veiklą ir gerina atmintį.
- Kofeinas išplečia smegenų arterijas ir gali padėti kovojant su migreną (visgi nereikia pamiršti, kad tas pats kofeinas kai kuriais atvejais gali ir sukelti migreną).
- Veikdama kaip diuretikas kava mažina inkstų akmenų susidarymo tikimybę.
- Dėl savo diuretinio poveikio kava taip pat mažina šlapimo pūslės vėžio tikimybę.
- Kavai kai kuriais atvejais priskiriamos antialerginės savybės.
Įvertinus aukščiau išvardintus galimus teigiamus ir neigiamus kavos
poveikius, svarbu atsižvelgti į asmeninį atvejį. Negerkite kavos, jeigu
esate nėščia ar maitinate. Venkite kavos, jeigu turite aukštą kraujo
spaudimą, sergate širdies ligomis, jums būdingas didelis cholesterolio
kiekis, tulžies akmenys ar polinkis į krešulius.
Negerkite kavos, jeigu sergate psichikos liga, jus kankina nemiga ar
nerimas. Venkite kavos, jeigu esate jai alergiški ar negalite jos
vartoti dėl sąveikos su vartojamais vaistais.
Negerkite kavos, jeigu jos poveikyje jums pasireiškia hiperaktyvumas ar
nerimas. Nevartokite kavos, jeigu jos vartojimas dėl savo laikino
poveikio sukelia vėlesnį vartojimo poreikį, jaučiate priklausomybę –
tenkitės pamažu atprasti ir pereiti prie arbatos.
Vartodami kavą turėtumėte gerti pakankamai vandens, kad išvegtumėte dehidratacijos. Taip pat svarbu saikas, juk seniai žinoma – kas perdaug, tas nesveika.
Vartodami kavą turėtumėte gerti pakankamai vandens, kad išvegtumėte dehidratacijos. Taip pat svarbu saikas, juk seniai žinoma – kas perdaug, tas nesveika.

Daugelis negalime gyventi be saldumynų, o ypač moterys smaližės. O daugelis smaližių niekaip negali atsisakyti šokolado. Pasitaiko ir tokių žmonių, kurie nemėgsta saldumynų, tame tarpe ir šokolado, yra netgi tokių, kurie alergiški šokoladui. Žinomas tai retas reiškinys, tačiau pasitaikantis. Šokoladas gali būti kelių rūšių: baltasis šokoladas ir juodasis, su įvairiais priedais (lazdynų riešutai, razinos, žemės riešutai bei įvairūs įdarai). Naudingiausias, kaip teigiama, juodasis šokoladas, šio šokolado nauda organizmui priskiriama didžiausia. Šokolado nauda organizmui žinoma jau nuo seno, šis saldus užkandis dar vadinamas organizmo pagalbininku. Šio saldumyno naudingumas žinomas visokeriopas.
Šokolado nauda organizmui:
- Jei valgome daug šokolado, stipresnė širdis. O širdis, kaip žinome labai svarbus žmogaus organas;
- Lengviau galima atsikratyti žalingo įpročio – rūkymo, šį įprotį galima pakeisti šokolado valgymu. Pamąstykime kas mieliau ar traukti dūmą, kuris kenkia mums ir aplinkiniams, ar tiesiog užkasti šokolado ir pavaišinti draugą;
- Nustatyta netgi, kad šokoladas apsaugo nuo raukšlių. Valgant po mažytį gabalėlį, geriausia juodojo, oda apsaugoma nuo neigiamo saulės poveikio;
- Mažina vėžio atsiradimo tikimybę. Nustatyta, kad tiems, kas valgo šokoladą mažesnė tikimybė susirgti odos vėžiu;
- Padeda lieknėti. Šis nuopelnas konditerių meistrų, yra sukurtas liekninantis šokoladas;
- Šokoladas veikia raminančiai, mažina nerimo jausmą;
- Gerina protinę veiklą. Šį saldumyną galima valgyti mokantis ar artėjant egzaminui;
- Suteikia energijos, kadangi juodajame šokolade rasta kofeino.
Du priešai - alkoholis ir sportas
Pagrindiniai Faktai:Apačioje surašyti pagrindiniai faktai, kurie atskleidžia alkoholio vartojimo poveikį jūsų kūnui, tai yra būtina informacija visiems sportininkams, kurių požiūris į sportą yra protingas.
• Jei jūs vartosite alkoholį 24 valandos prieš treniruotę, tikėtina, kad patirsite raumeninius spazmus, kurie be abejonės turės įtakos bet kokios rūšies pratimų atlikimui.
• Alkoholis paveikia kūno gebėjimą sukurti energiją todėl, tai lėtina reakcijos laiką, skatina kūno šilumos praradimą ir naikina ištvermę.
• Po treniruotės kūnas turi būti iš naujo papildytas skysčiais, kadangi jie yra prarandami sportuojant. Nėra naudinga po sporto vartoti alkoholį, kadangi tai tęs jūsų kūno dehidrataciją. kūną toliau
• Jei jūs susižalosite mankštindamiesi ir būsite vartojęs alkoholį iš vakaro ar geriate bet kokį alkoholį po to (tuo metu, kai esate sužalotas), tikėtina, kad padidinsite savo atsigavimo laiką.
Kaip alkoholis paveikia sportinį pajėgumą:

• Greitis: alkoholis veikia jūsų kūną praėjus net kelioms dienoms po svaigiųjų gėrimų vartojimo. Alkoholis paveikia centrinę nervų sistemą ir lėtina smegenų informacijos apdorojimo gebėjimą. Tai savo ruožtu lėtina jūsų reakcijos laiką, rankų, akių koordinaciją, tikslumą ir balansą. Net vartodami mažą kiekį alkoholio neigiamai įtakosite savo sportinę dienotvarkę.
• Energija ir ištvermė: kepenys reguliuoja cukraus kiekį jūsų kraujyje, išleidžiant gliukozę į kraujo sistemą, kad būtų palaikomas energijos poreikis jūsų kūnui. Alkoholis stipriai apsunkina kepenų darbą, kuris sportuojant labai reikalingas sureguliuoti cukrinius lygmenis, kad išlaikytų sportininko energiją ir ištvermę. Vartojant alkoholį, kepenys dirba, kad absorbuotų alkoholį, taip netenkame energijos, kuri yra taip svarbi sportuojant.
• Spazmai:sportuojant, jūsų raumenys degina gliukozę, šioje cheminėje reakcijoje yra pagaminamas atliekamas produktas - pieno rūgštis. Per daug pieno rūgšties priveda prie raumens nuovargio ir spazmų. Alkoholis, kuris lieka jūsų sistemoje, prisideda prie didesnės pieno rūgšties gamybos, tokiu būdu didinamas pavojus patirti spazmus, kurie gali įtakoti traumų atsiradimą.
• Dehidratacija: Intensyvios treniruotės metu, prakaituojant, kūnas netenka skysčių. Vartojant alkoholį, kūnas taip pat netenka daug skysčių. Jei sportuosite, po to kai vartojote alkoholį, neteksite žymiai daugiau skysčių, negu nevartojus alkoholio. Atsiranda rizika patirti dehidrataciją, kuri gali būti labai pavojinga, ir padaryti didelę žalą tiek jūsų kūnui, tiek sportiniams pasiekimams.
• Pajėgumas: kai susijungiate pieno rūgšties padarinius, dehidracija ir kūno energijos gamybos efektyvumo praradimą, galite pamiršti apie gerus pasiekimus sporte, atsiranda rizika patirti traumą.
Nors vienas bokalas alaus neatrodo didelis nusikaltimas, vienaip ar kitaip jis daro įtaką kūnui.
Neatsakingai ir dažnai vartojant alkoholį, sportas nėra įmanomas. Šių dvejų užsiėmimų jungtis neprives prie nieko gero. Nebent jūs užsiminėjate „Girtuoklio Kung - Fu”. Visais kitais atvejais alkoholio reikėtų atsisakyti. Kartais girdimi žmonių pasiteisinimai („Aluje yra tiek pat kalorijų kaip ir piene”) nieko neįrodo ir yra tik pasiteisinimai. Suvartoti keletą bokalų alaus į mėnesį nėra nusikaltimas, bet 10 per vakarą tikrai ištvermės, jėgos bei energijos nepridės.
